Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Owoce i warzywa w szkole

Kategoria: Projekty Opublikowano: poniedziałek, 26, październik 2015 Wioletta Grudzka

Nasza szkoła czwarty rok korzysta z dofinansowania z budżetu Unii Europejskiej w ramach europejskiego programu „Owoce i warzywa w szkole". Program adresowany jest dla uczniów klas I-III szkoły podstawowej oraz dzieci realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego. W roku szkolnym 2015/2016 uczestniczy w nim 87 dzieci.

Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

W ramach programu dzieci otrzymują nieodpłatnie 2 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa oraz soki (10 tygodni w każdym semestrze). W skład porcji owocowo-warzywnych wchodzą: jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchew, papryka, rzodkiewki, kalarepa, pomidory oraz soki owocowe i warzywne. Porcje owocowo-warzywne  są wydawane i spożywane na stołówce szkolnej podczas przerw śniadaniowych.

Owoce i warzywa dostarcza firma ASKO z Sieradza.

Ważnym elementem programu, oprócz udostępniania owoców i warzyw, są specjalne działania edukacyjne, w których uczestniczą dzieci. Są to m.in. warsztaty kulinarne, podczas których dzieci poznają zasady racjonalnego odżywiania, przygotowują zestawy śniadaniowe zgodnie z piramidą zdrowia oraz surówki i sałatki owocowo - warzywne, które są spożywane podczas wspólnych klasowych śniadań. Organizowane są również konkursy plastyczne  z cyklu ,,Apetyt na zdrowie”, a wytwory dzieci prezentowane są na gazetkach klasowych i w stołówce szkolnej. Cyklicznie odbywają się wycieczki do pobliskich sadów i ogródków warzywnych. O zdrowym odżywianiu dzieci dowiadują się również podczas corocznego spotkania z pielęgniarką szkolną.

Wszystkie podejmowane przez realizatorów programu działania mają na celu skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe wśród dzieci.